Choroba wrzodowa
Choroba wrzodowa jest określona jako zespół zmian ogólnoustrojowych i miejscowych, których głównym objawem jest wrzód żołądka i dwunastnicy. Owrzodzenie jest ubytkiem ściany żołądka lub dwunastnicy przekraczającym warstwę mięśniową błony śluzowej i sięgającym do błony podśluzowej lub do głębszych warstw tych części przewodu pokarmowego.
Wizyty w gabinecie stacjonarnym oraz współpraca online.
Przyczyny choroby
Najistotniejszym czynnikiem etiologicznym odpowiedzialnym za rozwój choroby jest zakażenie gram ujemną bakterią Helicobacter pylori (H. pylori). W Polsce zakażenie H. pylori występuje u ok. 84% dorosłych oraz ok. 30% dzieci. Odpowiada ono za 92% przypadków występowania wrzodów dwunastnicy i około 70% wrzodów żołądka. Helicobacter pylori produkuje toksyny, uszkadzające komórki błony śluzowej i wywołujące zapalenie. Prowadzi to do zwiększonego wydzielania hormonu gastryny, co wpływa z kolei na większe wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a w konsekwencji powoduje owrzodzenia dwunastnicy.
Wśród czynników predysponujących do rozwoju choroby wrzodowej wymienić należy także:
- Długotrwałe przyjmowanie aspiryny albo innych leków o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym (tzw. niesteroidowe leki przeciwzapalne, steroidy kory nadnerczy),
- Czynniki genetyczne
- Palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu
- Niewłaściwa dieta
- Długotrwały stres
Zasady diety w chorobie wrzodowej opierają się na takim doborze produktów, by nie powodowały one nadmiernego wydzielania soku żołądkowego, nie zalegały długo w żołądku i były łatwo przyswajalne. Osoby z chorobą wrzodową powinny więc unikać produktów bogatotłuszczowych, ponieważ jego nadmiar może powodować opóźnianie opróżniania żołądka, co niejednokrotnie jest odpowiedzialne za występowanie objawów dyspeptycznych. Pozytywny wpływ na zdolność błony śluzowej dwunastnicy do obrony przed czynnikami uszkadzającymi, takimi jak alkohol, kwasy żółciowe, niektóre leki ma kwas linolowy. Kwas linolowy to jeden z Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych należący do grupy omega-6. Ich głównym źródłem są produkty pochodzenia roślinnego, a w tym przede wszystkim olej słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy i krokoszowy, a ponadto orzechy laskowe, nasiona kukurydzy, soja oraz pestki winogron. W trakcie zaostrzeń choroby z diety należy wykluczyć pokarmy ciężkostrawne, wzdymające, długo zalegające w żołądku. Bezwzględnie należy wykluczyć smażenie i pieczenie na tłuszczu jako jedną z metod obróbki termicznej. Warzywa i owoce zaleca się w postaci gotowanych przecierów i rozcieńczonych soków. Warzywa również podaje się z wody – ugotowane lub ewentualnie blanszowane, zawsze w postaci rozdrobnionej. Nie należy spożywać ich w postaci surówek grubo startych, sałatek z majonezem i musztardą, warzyw marynowanych i solonych. Doniesienia z ostatnich lat sugerują, że dieta wysokobłonnikowa może być jednym z czynników wpływających na zmniejszoną nawrotowość choroby wrzodowej. Spożywanie włókna pochodzącego z roślin strączkowych jest najefektywniejsze z punktu widzenia obniżenia ryzyka jej wystąpienia. Jednak osoby będące w fazie zaostrzenia objawów choroby mogą odczuwać dyskomfort po spożyciu tych roślin. Zalecana ilość błonnika pokarmowego w diecie łatwostrawnej wynosi do 25 g/dobę.
Potrzebujesz prawidłowo przygotowanej diety przeciw wrzodowej zapraszam do kontaktu
Kontakt
Dane kontaktowe
- Numer telefonu
+48 795 319 950
- Adres email
tomaszstrus3@gmail.com
- Adres
Partyzantów 27/6 , 22-400 Zamość
wizyty po wcześniejszej rezerwacji terminu
wizyty po wcześniejszej rezerwacji terminu
- Dane firmy
Tomasz Strus
NIP: 9181989716
Numer konta: 90 1240 2816 1111 0010 9810 4917
NIP: 9181989716
Numer konta: 90 1240 2816 1111 0010 9810 4917